Lokalno veselje za globalno srečo!

Srečna hiša spreminja svojo namembnost in prinaša sveže novosti

Srečna hiša je bila do poletja 2017 projekt, katerega namen je bil z družabnimi dogodki in odgovornimi projekti ter dejavnostmi pokazati, kako lahko z lokalnim veseljem spodbudimo globalno srečo - predvsem med otroci. Glavni cilj Srečne hiše je bil tako od njenega nastanka jeseni 2014 doseči lokalno veselje za globalno srečo. In kako nam je to uspevalo?


Otrokom in mladim v Lukovici in njeni širši okolici smo ponudili prijeten prostor za učenje – brezplačno učno pomoč smo v treh letih nudili več kot 40 šolarjem in dijakom - in za igro, z raznimi akcijami pa smo bili stalno osredotočeni v pomoč socialno ogroženim in otrokom v rejništvu.

Začeli smo s pomočjo otrokom v varnih hišah in materinskih domovih, nadaljevali pa s konkretno pomočjo otrokom v rejništvu. Že od odprtja Srečne hiše tako vsak december gostimo v naših prostorih mladostnike iz rejniških družin, ki jih tudi vselej pogostimo in novoletno obdarimo, izvedli pa smo tudi že večje dobrodelne aktivnostmi, kot je plačilo izpita za moped in nakup mopeda za tri brate v rejništvu, katerim smo na ta način olajšali premagovanje vsakodnevne poti od doma do precej oddaljene šole (na območju Moravč), nadalje smo plačali jezikovne šole izbranim otrokom v rejništvu, ki želijo izboljšati svojo angleščino, in pomagali poravnati vozniške izpite kar desetim mladostnikom iz rejništva; vse aktivnosti smo izvedli v sodelovanju s Centrom za socialno delo (CSD) Domžale in zelo aktivno socialno delavko Marto Tomec. Mlajše otroke iz rejništva pa smo večkrat gostili tudi na lastnih dogodkih, ki smo jih pripravili s pomočjo donatorjev in sponzorjev, med njimi je bil denimo Poletni festivalček 2015 pa izlet na lanskoletni Domačijo Lušina pri Škofji Loki in številni drugi.

Brezplačnih dogodkov v Srečni hiši, ki so bili vselej namenjeni vsem obiskovalcem – starejšim in seveda mladim in najmlajšim, pa naj gre za otroke iz rejništva ali pa za otroke iz običajnih družin -, je bilo v treh letih več kot 50 pa če jih naštejemo le nekaj: Pisane risarije (risanje in ustvarjanje z ilustratorkama Nino Meglič in Ajdo Erznožnik), Zeleni prstki (spoznavanje rastlinic in vrtnarjenja z Jernejo Pavček), pevske urice z ambasadorkama Srečne hiše Tinkaro Kovač in Urško Majdič pa spoznavanje knjige s prevajalcem in stand up komikom ter ambasadorjem Srečne hiše Boštjanom Gorencem, druženje s pisateljico Irmo Jančar in klepet z dramskim igralcem Jurijem Součkom, Vesele kvačkarije z Diano Šercer Stojanović, ustvarjalne urice s Hiškarijo, poglabljanje v družinske skrivnosti s članicami Družinskega zavoda Metulj pa v Čarobno energijo Barbare in Katje Mihelčič, sproščanje z gongi ter spoznavanje sveta in najbolj nepredstavljivih krajev, kot so Darfur, JAR, Kostarika, Gvineja Bissau …, ki so nam jih v Srečni hiši približali naši številni popotniški prijatelji. Obenem smo s projekti, kot je izmenjava pisem in risbic, povezovali domače šolarčke s šolarčki v oddaljenih deželah, kot so Gvineja Bissau, Gambija in Kenija, kamor smo poslali tudi nekaj konkretne pomoči v obliki šolskih potrebščin. Pa še bi lahko naštevali, saj tri leta delovanja ni malo.

Nikdar pa nismo pozabili na pomoč tistim, ki to najbolj potrebujejo v naši bližini – to je otrokom, ki živijo v manj spodbudnih socialnih okoljih. In če smo nemalokrat dobili vprašanje, zakaj denimo pomoč pri plačilu vozniških izpitov mladostnikom v rejništvu, lahko na tem mestu še enkrat na to odgovorimo: zato ker vsem otrokom privoščimo, da bi lahko v tej naši družbi pričakovane korake po lestvici osebnega napredka delali s podobnim, če ne kar povsem enakim, tempom kot njihovi sovrstniki iz bolj priviligiranih okolij. S tem namenom smo bili stalno tudi aktivno v stiku z društvom Vez-je in njihovim ustanoviteljem Matjažem Gerčarjem, ki nam je kadarkoli je bilo potrebno, dostavil računalnike za mladostnike in družine ter celo organizacije, ki si nakupa tovrstne opreme niso mogli privoščiti.

Srečna hiša je bila pravzaprav stalno odprta za sodelovanje s komerkoli, ki potrebuje pomoč, tako da sodelujemo ne le s pristojnim CSD, ampak tudi s SOS društvom, kateremu smo že večkrat namenili otroške igrače, ravno v avgustu 2017 pa tudi šolske potrebščine in šolske torbe ter zvezke za njihove šoloobvezne varovance, večkrat pa smo zbrali tudi opremo, oblačila in obutev za materinska domova v Ljubljani in Mariboru. Z animacijo smo v začetku decembra 2014 popestrili tudi novoletno druženje socialno ogroženim otrokom na Centru za socialno delo Šiška, že na sami otvoritvi Srečne hiše v petek, 28. novembra 2014, pa smo zbrali tudi precejšnjo količino živil za Anino zvezdico, s čimer smo nadaljevali tudi ob raznih praznikih, kot so božič in Velika noč, ko smo predali zbrana oz. nakupljena živila pomoči potrebnim (danes tudi to preko CSD Domžale).

Skratka, na tem mestu je omenjenih le nekaj dogodkov in aktivnosti, ki smo jih izvedli v treh letih našega delovanja. Ker pa so edina stalnica našega življenja spremembe, te sedaj izvajamo tudi v Srečni hiši. Medtem ko ne bomo nehali z dobrim delom in akcijami za tiste, ki bodo te potrebovali, prav tako pa bomo nadaljevali z rojstnodnevnimi zabavicami za vaše najmlajše (051 759 170 – Ana), pa smo se zaradi več razlogov odločili, da prostor Srečne hiše z igralnico in učnim prostorom, ki je bil doslej povsem odklenjen za vse obiskovalce, spremenimo v prijazen prostor, kjer se bodo od 1. oktobra 2017 izvajale montessori urice za otroke 1. in 2. starostne skupine ter celo za dojenčke (3-15 mesecev). Zainteresirani se lahko prijavite na #EM#6d6e6c77617675687a60246663677d797565527479747f7b367a7576#EM# ali 031 621 003 (Tamara).

Ker Montessori otroci svet raziskujejo skozi čutno izkušnjo, bo v Srečni hiši temu ustrezno prilagojen tudi sam prostor, ki pa ga bomo iz istega razloga zaklepali. Verjamemo, da boste spremembo naše namembnosti pozitivno sprejeli, mi pa se veselimo nadaljnjih srečanj z vašimi najmlajšimi.

Preberite tudi prispevek v lokalnem časopisu Rokovnjač.