Lokalno veselje za globalno srečo!

Mali igralci iz Krašnje v gosteh v Srečni hiši in na ljubljanski OŠ Alojzija Šuštarja

Otroci iz Krašnje so pod vodstvom Kulturnega društva Fran Maselj Podlimbarski in predsednice društva Vere Beguš uprizorili gledališko predstavo po moji zadnji slikanici o Mišku in gospe Mari. Predstave pa niso uprizorili le v domači šoli pred starši in manjšimi sokrajani, ampak so kmalu po premieri v Krašnji s ponovitvijo predstave v petek, 3. junija, povsem zapolnili tudi Srečno hišo v Lukovici, že v ponedeljek, 6. junija, pa so z obiskom razveselili tudi več kot dvesto učencev prve in druge triade v Osnovni šoli Alojzija Šuštarja v Šentvidu pri Ljubljani.


DSCN7856
Po tem, ko sem imela sama priložnost učencem zadnje triade OŠ Alojzija Šuštarja predstaviti svoje delo pisateljice ekoknjig in nasploh poslanstvo mojega delovanja v korist brezdomnim živalicam (donacije od prodaje knjig zavetiščem in društvom za zaščito živali), o katerih govori tudi del mojih knjig, in seveda za otroke (tudi del knjig je donatorsko romal v hvaležne roke otrok iz socialno ogroženih okolij), sem z veseljem opravila tudi nalogo, ki so mi jo namenile učiteljice, to je podelitev priznanj učencem za opravljeno bralno značko. Naključje pa je hotelo, da sem v času odmora lahko razveselila tudi malo Ajdo, ki je prav na ta dan, 6. junija torej, praznovala sedem let – podarila sem ji slikanico Ekodetektivi v Himalaji, v kateri tudi glavna junakinja z istim imenom in prav tako svetlimi laski praznuje svoj – prav tako - 7. rojstni dan. :)

DSCN7838
Nato pa so se nam pridružili tudi moji mali sokrajani v družbi gospe Vere pa seveda gospe Irene Pustotnik, ki odlično igra sitno gospo Maro iz knjige, in samozavestno kot le kaj v veliki avli OŠ Alojzija Šuštarja, ki jo - mimogrede - bogati napis 'šola tisočerih talentov', odigrali igro o mucku Mišku in gospe Mari. Tako so svojim sovrstnikom in njihovim učiteljicam prikazali, kako pomembno je, da imamo živali radi in da nam je mar tudi za ulične mucke. Le tako bomo namreč zares odgovorna družba pa še sami bolj veseli posamezniki, kakopak! Kot gospa Mara, ki se iz sitne starke s pomočjo ljubkega mucka prelevi v veselo starčico, ki namesto vpitja na razigrane otroke iz soseske tem raje začne plesti pisane puloverje.

Več o sami zgodbici o Mišku in gospe Mari pa tu: Kako so krašenjski otroci z gledališko predstavico pospremili v svet mojo zadnjo slikanico

DSCN7857
Po predstavi, ki so jo krašenjski otroci zares odlično odigrali, smo se z učenci OŠ Alojzija Šuštarja še besedno poigrali in iskali asociacije na pojme, kot so 'ekologija', 'knjiga' in 'odgovornost', z besedami, ki so jih ob tem našteli učenci, pa smo v naslednjem koraku sestavljali tudi domišljijske povedi, iz katerih pa bodo sami, ob pomoči učiteljic seveda, skušali sestaviti tudi daljše zgodbice, so obljubili. Da se še kako zavedajo pomena vseh treh omenjenih besed, pa so dokazali že s tem, da so na dan našega druženja v šolo prinesli svoje stare slikanice, ki jih bodo pri pouku 'obnovili' in si jih izmenjali, s čimer bodo izpostavili tudi pomen sodelovanja.

IMG 20160603 181825
Če smo se v OŠ Alojzija Šuštarja poslovili z izmenjavo skromnih daril – jaz njim nekaj svojih slikanic, oni pa meni šolske publikacije in veliko čokolado, ki sem jo seveda prinesla krašenjskim otrokom, saj so si jo veliko bolj zaslužili -, pa smo se v Srečni hiši še nekoliko bolj poveselili, in uspeh predstavice Mišek in gospa Mara nagradili še z izdatnimi količinami odličnega sladoleda Moj frosti.


Alenka Žumbar Klopčič, v Krašnji živeča pisateljica otroških ekoknjig in ustanoviteljica Srečne hiše


DSCN7830
DSCN7842
DSCN7848
IMG 20160603 181352
 
DSCN7846
DSCN7850