Lokalno veselje za globalno srečo!

Pisma sveta zaživela še pred otvoritvijo Srečne hiše!

Junija 2014, tik pred zaključkom šolskega leta, smo obiskali osnovno šolo v Krašnji, v občini Lukovica pri Domžalah, in otrokom predstavili dobrodelno knjigico Metka v Gvineji Bissau ...


Otroci v Krasnji risejo za gvinejske otroke1
Ko so otroci iz Krašnje slišali iz prve roke, kako je videti življenje v mali afriški državici Gvineja Bissau - izkušnje z obiska te čudovite dežele je z njimi delila oblikovalka in ilustratorka Metke v Gvineji Bissau Katja Gaspari Leben -, so prisluhnili tudi zgodbici o sami Metki, ki jim jo je predstavila pisateljica Alenka Žumbar Klopčič. Med druženjem so lahko pobliže pogledali tudi Katjine fotografske utrinke iz Gvineje Bissau in čudovite ilustracije, ki jih je ustvarila za slikanico, ter poskusili indijske oreščke, ki jih gojijo prav v omenjeni deželi. Nato pa so se lotili dela!

Risali, pisali in izdelali so različne izdelke, od pisem in risbic pa celo malih vetrnic in papirnatih vrečk za indijske oreščke. Te so kasneje, ko so dobili želeno podobo, podpisali in jih izročili Katji in Alenki, da jih jeseni odneseta v osnovno šolo v Jugudulu v Gvineji Bissau. Tudi tamkajšnji otroci bodo nato prisluhnili zgodbici o Metki v portugalščini - knjigica je izšla v slovenskem kot v portugalskem jeziku - in na osnovi naše pripovedi o druženju z otroci iz Krašnje tem namenili svoje izdelke in risbice.

Projekt je zaradi ebole v zahodni Afriki na čakanju.

Cilj projekta je ustvariti razstavo kopij izdelkov, ki si jih bodo otroci iz Krašnje in Jugudula izmenjali v času svojega dopisovanja. S tem bodo spoznali tudi raznolikost, ki jo ponuja svet.