Lokalno veselje za globalno srečo!

Otroci iz Srečne hiše obiskali Domačijo Lušina

Če bi se znašli sami v naravi, bi znali preživeti? Bi vedeli, katere plodove lahko zaužijete in katere ne? Bi znali zakuriti ogenj (varno, seveda)? Pa bi znali tudi naučiti koga drugega, kaj lahko uporabi za preživetje? No, otroci iz Srečne hiše – otroci iz rejniških družin, ki jih je Srečna hiša peljala v Gosteče pri Škofji Loki – so to spoznali minulo soboto, 24. septembra, ko jim je Agata Lušina Struna s svojo ekipo pripravila pester program na Domačiji Lušina.


IMG 5136
Otroci pa so poleg tega, kako preživeti v naravi spoznali tudi, s katero barvo se 'oborožiti', ko jim manjka poguma (z rdečo), ko bi radi bili bolj veseli (z rumeno) ali ko bi se želeli sprostiti (z zeleno). Pogum so že kmalu premagovali s spuščanjem po zajli sredi gozda, kjer so se preizkusili tudi v lokostrelstvu z loki, izdelanimi iz vej, timski duh pa so krepili z vajami po metodi Čarobni otroci.

IMG 5252
Nenazadnje pa so seveda poskrbeli tudi za konjička, ki so ju nato jahali, to sta bila kobila Atlanta in kastrat Indi; velika večina jih je tako osedlala in sedla na konja prvič v življenju. Izlet na Domačijo Lušina je tako vsem skupaj, tako otrokom kot njihovim rejnikom, prinesel čudovit dan poln novih izkušenj, od tega, kako premagati lasten strah, do tega, kako skuhati nadvse okusen in zelo zdravilen čaj kar s plodovi iz domačega gozda.

IMG 5160
Pst! Naberemo jelkine vejice in jih kar cele in sveže damo kuhat, čaj pa po okusu sladkamo. Oljni madeži, ki jih bomo videli na površini, so smolnati in bodo nase vezali strupe iz našega telesa.


IMG 5175
Prav tak čaj smo si privoščili ob sendvičih Panini, preden smo zapustili Domačijo Lušina, s katero je Srečna hiša pripravila omenjen septembrski izlet za otroke iz rejništva z območja Lukovice in Domžal. Da so si otroci ta dan res zapomnili, pa smo v Srečni hiši poskrbeli še s podelitvijo sladolednih paketov Moj frosti, ki nam jih je doniralo turistično društvo Moje pleme iz Moravč.

IMG 20160924 100417
Posebna zahvala za enkraten program na Domačiji Lušina pa gre Agati Lušina Struna in Boštjanu Struna, inštruktorici jahanja Tjaši ter asistentkam Maji, Neji ter Maruši, Branetu T. Červeku in njegovemu asistentu Andreju (preživetje v naravi S.S.F.N Special forces training ) pa Tanji (Čarobni otroci) ter Klari in Tjaši (Geoss pustolovski park).
Najlepša hvala tudi članom ljubljanskega ABC pospeševalnika in ambasadorki Srečne hiše Tinkari Kovač, ki so finančno podprli naš izlet, ter članicam Rotary kluba Ljubljana Julija, ki so Srečno hišo podprle z donacijo za pomoč pri poravnavi celoletne najemnine.


Preberite tudi reportažo z Domačije Lušina: Ko ti Bajadera in Dim zarezgetata za lep dan!

IMG 20160924 092623
IMG 5242
IMG 5299
IMG 20160924 100158
IMG 5314
IMG 5336
IMG 5329