Lokalno veselje za globalno srečo!

»Otroci potrebujejo odgovorne odrasle!«

Da so otroci radi v družbi drugih otrok, a da hkrati potrebujejo tudi odgovorne odrasle, je v sinočnji oddaji na Radiu Slovenija, v kateri je gostovala tudi ustanoviteljica Srečne hiše Alenka Žumbar Klopčič, povedala socialna delavka Marta Tomec, ki je na Centru za socialno delo Domžale zadolžena za otroke v rejništvu.


Tomčeva je postregla s podatki, da je od leta 2013 zakon o rejništvu posodobljen, po njem pa lahko kandidati za rejnike (sedaj tudi mame samohranilke oz. samske ženske) kandidirajo enkrat letno za pridobitev licence za opravljanje rejniške dejavnosti.

Kot je dejala socialna delavka, je sicer najpogostejši vzrok za to, da mora otrok v rejništvo življenjski slog primarne oz. biološke družine, ki ni primeren za razvoj tega otroka, najpogosteje pa so v ozadju odvisnosti od alkohola in prepovedanih drog.

Poslušajte celotno oddajo Nočni obisk Marte Tomec in Alenke Žumbar Klopčič.

Trenutno je v Sloveniji v rejništvu 960 otrok, od tega jih je precej nastanjenih na območju Lukovice, ki pa je tradicionalno območje z največ rejniškimi družinami v Sloveniji. Kot je povedala Tomčeva, je to postalo že pred stoletjem, in sicer zaradi ustreznih klimatskih, kulturnih in socialnih razmer pa tudi danes ljudje na tem območju brez težav sprejemajo otroke v rejništvu in jih ne stigmatizirajo.

Kot je poudarila Marta Tomec, namreč otroci nikakor ne želijo izstopati, želijo se le razvijati kot vsi drugi otroci. Pri tem je dejala, da ni nujno narobe, če je v rejniški družini že več otrok, saj so otroci radi v družbi otrok, seveda pa potrebujejo predvsem odgovorne odrasle, ki jim bodo omogočili razmere za nemoten razvoj.

Sama ima z rejniškimi družinami dobre izkušnje in, kot pravi, se večina teh odloči za rejniško dejavnost zaradi humanih vzgibov. Rejniške družine kdaj otroke tudi posvojijo, predvsem se to rado zgodi pri dojenčkih, katerih mame zaradi odvisnosti zanje ne morejo skrbeti.

Srečna hiša za vse otroke, s projekti pa v podporo socialno ogroženim!


V oddaji smo predstavili tudi poslanstvo Srečne hiše, ki je koncem novembra odprla vrata vsem otrokom v Lukovici in okolici, v njej pa so jim na voljo – tako za varstvo pri igri in organiziranih ustvarjalnicah oz. delavnicah kot za učno pomoč – odgovorni odrasli, ki nam je mar za njihov razvoj.

Pobudnica projekta Srečna hiša Alenka Žumbar Klopčič je pri tem izpostavila, da je ob razmišljanju o tem, kako pomagati otrokom izhajala iz lastnih potreb v obdobju odraščanja in se pri tem zavedla, da bi tedaj potrebovala predvsem spodbudno okolje in kakšnega odraslega, ki bi ji potrdil, ali je na pravi razvojni poti ali ne. Zato je vesela, da lahko sedaj, ko je sama v najbolj aktivnem življenjskem obdobju, nekaj takšnega ponudi ostalim otrokom.

Srečna hiša bo sicer s svojimi projekti usmerjena predvsem v pomoč socialno ogroženim in otrokom v rejništvu, a ne le z zbiranjem oblačil in obutve, ampak predvsem z zbiranjem in usmerjanjem sredstev v izobraževalne in druge namene, ki bodo konkretne otroke usmerili oz. spodbudili v njim primerno razvojno smer.

Tako je pred vrati že izid reportažne knjige z naslovom Od Lizbone do Montreala in San Diega – z dobrim namenom, katere izkupiček od prodaje bo namenjen trem bratom v rejništvu. S sredstvi bomo najstarejšemu, ki bo v letu 2'015 dopolnil 16 let, plačali izpit za moped, vsem trem pa bomo nato tudi kupili moped, s katerim bodo lažje premagovali precej dolgo pot do šole in nazaj, kar nam je predlagala tudi socialna delavka Marta Tomec.

Na njeno pobudo bomo nadalje pomagali še dvema bratoma, ki sta prav tako nastanjena v rejniški družini, morala pa bi izboljšat svoje znanje angleščine, zato jima bomo z izkupičkom slikanice Deset ekozgodbic za lahko noč avtorice Irme Jančar plačali jezikovno šolo.

Projektov nikakor ne bo zmanjkalo in del teh ste lahko tudi vi. Pozanimajte se kako: #EM#696f646c447674626b676b63657e6f216378#EM# ali 031 673 236!031 673 236