Lokalno veselje za globalno srečo!

Pestri januar v Srečni hiši - vesele kvačkarije dobivajo nadaljevanje, kultura brez meja!

V Srečni hiši smo ambiciozno zakorakali v prvi mesec novega leta. Prvo soboto, 3. januarja, nismo počivali, ampak smo se pridružili Društvu za ohranjanje in oživljanje kulturne dediščine Skrinjica, ki je na Polšniku nad Litijo prevzelo Abrahamov ključ Srca Slovenije – pri projektu Abrahamov ključ gre za to, da bodo Abrahami generacije 1965 letos namesto za velika praznovanja 50. rojstnega dneva sredstva usmerili v dobrodelne namene, ideja pa se je pred nekaj leti rodila prav na Polšniku. Letošnje pozornosti plemenitih Abrahaov bo deležna tudi Srečna hiša, kjer pa smo sicer že drugo soboto v prvem mesecu novega leta pripravili kar dva dogodka, sledi pa jih še mnogo več ...


Plemeniti Abrahami


DSC 0007
Prvi petek v prvem mesecu letošnjega leta, ko častitljivi rojstni dan praznujejo Abrahami generacije 1965, pa je del ekipe Srečne hiše obiskal tudi dvorec Rus v Šentvidu pri Lukovici, kjer so svečano odprli prvo razstavo v nizu razstav izbranih organizacij, ki bodo letos deležne donacij Abrahamov. S prvo razstavo so se tako minuli petek predstavili gluhoslepi iz društva Dlan, ki – kot je ob otvoritvi razstave poudarila sekretarka Društva gluhoslepih Slovenije Simona Gerenčer Pegan – še vedno čakajo na zakonodajno ureditev osnovnih pravic, ki bi jim olajšale vključevanje v socialne programe in s tem omogočile kakovostnejše življenje.

DSC 0016
Društvo Dlan bo torej kot prvo v naboru izbranih organizacij deležno finančnih sredstev Abrahamov generacije 1965. V okviru projekta Abrahamov ključ namreč Abrahami praznujejo celo leto in tako so izbrali dvanajst organizacij, ki jim bodo namenili sredstva, obenem pa bodo te organizacije pripravile razstave v dvorcu Rus – otvoritev vsake nove razstave bo prvi petek v mesecu – in organizirale različne dogodke oz. aktivnosti.

DSC 0024
Med prejemniki donacij letošnjih Abrahamov je tako – poleg denimo društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke pa denimo hiše Hospic – tudi naša Srečna hiša za otroke. Srečna hiša poleg svojih fizičnih okvirjev, ki jih bogati edinstvena otroška igralnica in učni prostor z učno pomočjo za šolarje, namreč združuje tudi različne projekte in aktivnosti v podporo otrokom iz socialno ogroženih in rejniških družin. Prvi primer je denimo izdaja reportažne knjige Od Lizbone do Montreala in San Diega – z dobrim namenom, katere celoten izkupiček od prodaje bo namenjen trem mladostnikom, bratom, ki živijo v rejništvu že domala celo otroštvo, drugi pa je na primer izdaja otroške slikanice z naslovom Deset ekozgodbic za lahko noč avtorice Irme Jančar in šestih domačih ilustratorjev, katere izkupiček pa bo šel za plačilo jezikovne šole še dvema bratcema v rejništvu, ki si želita izboljšati svoje znanje angleščine.

Ajda, Marta in Nina na obisku Srecne hise
Srečna hiša bo donacij Abrahamov deležna v juliju, ko bo v dvorcu Rus pripravila razstavo ilustracij Otroci sveta, v kateri bodo sodelovale Nina Meglič, Ajda Erznožnik in Marta Bartolj (omenjene ilustratorke smo pri Eko knjigi in Energiji doma združili že v projektu Modri svet z razstavo ilustracij ogroženih živalskih vrst po slovenskih knjižnicah), s sredstvi pa bo financirala poletne aktivnosti – poletne šole in tematske tabore – za otroke iz socialno ogroženih in rejniških družin.

DSC 0036
Da je ogled razstav, ki se bodo letos vrstile v dvorcu Rus v Šentvidu pri Lukovici, še kako priporočljiv, pa potrjujejo ne le same razstave, ki obetajo izjemno pestrost, ampak tudi muzejsko opremljeni prostori in starinski predmeti, ki so na ogled v dvorcu. Več pa v pričujočih fotografskih utrinkih …

Vesele kvačkarije in družbeno odgovorne knjige

 

DSC 0004
Smo pa v Srečni hiši kot prvi dogodek novega leta pripravili vesele kvačkarije z Diano Šercer Stojanović. Dame in damice pa tudi en zvedav fantič, ki so se nam aktivno pridružili - da nas ni bilo malo, dokazujejo tudi spodnje fotografije -, pa so po tem, ko so iz odpadnih majičk izdelale lične košarice, "zahtevale", da se ponovno dobimo na kvačkanju, zato smo določili soboto, 24. januarja (ob 10.30), kot termin za Vesele kvačkarije 2.

 

DSC 0038
Popoldanski del sobote 10. januarja pa smo v Srečni hiši "prečajčkali" na čajanki s Katjo Gaspari Leben, ki nam je slikovito predstavila afriško deželo Gvineja Bissau in nam razkrila ozadje slikanice Metka v Gvineji Bissau. To ozadje je, da se je celoten izkupiček od prodaje te slikanice - avtorica je tudi ustanoviteljica Srečne hiše, ilustrirala in oblikovala pa jo je prav Katja, sicer dizajnerka po poklicu - stekel v sklad društva Toka toka Žani, ki bo s sredstvi posodobilo šolo v vasi Jugudul v Gvineji Bissau. Da se tudi slovenska publika pozitivno odziva na takšne pobude in projekte, pa potrjuje dejstvo, da je bila slikanica deležna tudi ponatisa. 

 

Od Lizbone do Montreala in San Diega   z dobrim na
Bomo pa v januarju v Srečni hiši nadaljevali s kulturnimi dogodki, saj že v soboto, 24. januarja, pripravljamo čajanko z Irmo Jančar, avtorico zgoraj omenjene otroške slikanice Deset ekozgodbic za lahko noč, ki pri založbi Eko knjiga - Eko knjiga je tudi ustanoviteljica Srečne hiše - izide v prihodnjem tednu. Predstavitev slikanice bo pospremila tudi razstava ilustracij vseh šestih ilustratorjev, ki so sodelovali pri tem knjižnem projektu - Romana Peklaja, Mete Jarc, Maje Lubi, Tijane Čvorak, Ajde Erznožnik in Katje Gaspari Leben, ki je knjigo tudi oblikovala.

 

In v soboto, 31. januarja, sledi še predstavitev v decembru izdane reportažne knjige Od Lizbone do Montreala in San Diega - z dobrim namenom, katere izkupiček pa gre konkretno za plačilo za opravljanje izpita za moped najstarejšemu od zgoraj omenjenih treh bratov in za nakup mopeda, ki ga bodo nato lahko uporabljali vsi trije fantje, ki živijo precej daleč od šole, moped pa jim bo olajšal premagovanje vsakodnevne razdalje do nje in nazaj.


Vabljeni, da se nam pridružite na naših družabnih in kulturnih dogodkih v Srečni hiši!