Lokalno veselje za globalno srečo!

Plemeniti Abrahami s Srečno hišo počastili otroke sveta

Težko si je predstavljati, da imajo trije mladostniki v današnjem času največji izziv v dnevu priti do šole. In težko si je zamisliti, da je največja želja dveh skromnih bratcev, da bi lahko poleti obiskala tečaj angleščine. Še težje si verjetno lahko predstavljamo, da na drugem koncu sveta otroci z ulic Nairobija vzklikajo od sreče, ko prejmejo v dar šolske potrebščine. Ali pa, da je mogoče navdušiti nad življenjem otroke v manjši vasi male afriške države Gvineja Bissau z risbicami njihovih vrstnikov iz daljne Slovenije oz. konkretno iz vasice Krašnja v Lukovici pri Domžalah.


1aTo je le nekaj primerov, kako Srečna hiša, ki ne le s svojo edinstveno igralnico in učnim prostorom, kjer je med šolskim letom na voljo brezplačna učna pomoč, ampak tudi s konkretnimi projekti skrbi za uresničevanje svojega slogana – to je Lokalno veselje za globalno srečo.

1bIn v petek, 3. julija, so v Dvorcu Rus na Prevojah pri Lukovici to poslanstvo lahko spoznali tudi obiskovalci odprtja razstave OTROCI SVETA, ki prikazuje ganljiva dela Nine Meglič, Ajde Erznožnik in Marte Bartolj, uspešnih domačih ilustratork, ki so radodarno prispevale svoja dela tudi za omenjeno »edinstvenost« notranjosti same Srečne hiše v Lukovici, kakor tudi za podobo zunanje Hutko hiške pred samo Srečno hišo, ki jo med drugim krasijo ilustracije otrok različnih ras Nine Meglič.

Otroci sveta in plemeniti Abrahami


3bObiskovalci odprtja razstave Otroci sveta pa niso bili naključni; to so bili člani lukovškega Društva za ohranjanje in oživljanje kulturne dediščine Skrinjica, ki je letos prevzelo Abrahamov ključ Srca Slovenije, s tem pa so njihovi člani postali »plemeniti Abrahami«, saj bodo kot Abrahami generacije 1965 letos namesto za velika praznovanja svojega 50. rojstnega dneva sredstva usmerili v dobrodelne namene in častitljivo obletnico tako pozdravili malo drugače – plemeniteje.

4aS petkovim dogodkom so tako naklonili svojo potrditev tudi delovanju Srečne hiše, ki je denimo od konca lanskega leta, odkar je odprla svoja vrata, na pobudo socialne delavke s CSD Domžale podarila nov moped trem mladostnikom iz rejništva za lajšanje vsakodnevne poti od doma na vzpetini do precej oddaljene šole, pa pomagala do vozniškega izpita najstarejšemu od treh bratov, s plačilom jezikovne šole angleščine je polepšala letošnje poletje še dvema bratcema v rejništvu, marsikateri trenutek pa je obogatila tudi številnim drugim slovenskim otrokom iz socialno ogroženih družin, saj redno donira sredstva za plačilo toplih obrokov v šolah, nakupuje in zbira živila za socialno ogrožene družine na lokalnem območju, zbira in podarja oblačila, obutev, opremo, računalnike in šolske potrebščine malim pa tudi odraslim varovancem materinskih domov, varnih hiš in azilnega doma pa tudi prejemnikom neposredno preko Centrov za socialno delo (CSD) Domžale, Maribor in Ljubljana Šiška.

Z lokalnim veseljem do globalne sreče!


3aNa svoji lokaciji, v zgornjem nadstropju objekta Avto Kveder na Obrtniški 1 v Lukovici pa sodelavke Srečne hiše nudijo brezplačno učno pomoč šolarjem iz lokalnega okolja. Samo od januarja 2015 pa do konca letošnjega šolskega leta so tako ponudile približno 300 šolskih ur brezplačne učne pomoči lokalnim šolarjem, ki so tako zaključili letošnje šolsko leto uspešneje kot sicer. Med drugim pa so se otroci iz lokalnih šol s pomočjo Srečne hiše povezali s svojimi sovrstniki v afriških deželah Gvineja Bissau, Kenija in Gambija, s katerimi so si izmenjali pisma in risbice in tako spoznali, kako je videti otroško življenje na drugem koncu sveta.

4bZ vsem tem si torej Srečna hiša, ki jo torej bogatijo tudi edinstvene Ninine, Ajdine in Martine ilustracije, prizadeva za doseganje lokalnega veselja. Ker verjamemo, da le to lahko vodi v zares globalno srečo. In delček tega prikazuje tudi razstava OTROCI SVETA, ki bo v Dvorcu Rus na ogled do 3. avgusta.

In kaj pravijo o razstavi OTROCI SVETA avtorice slikarskih del:

2aNina Meglič, ki je na razstavi predstavila ilustracije, ki krasijo novoletne voščilnice fundacije H.O.P.E.: »Premalo se zavedamo, da smo prav vsi prebivalci istega planeta in, da vsa naša dejanja neposredno ali posredno vplivajo na celoto. Zaradi nepremišljenih dejanj mnogih je danes stanje v svetu takšno kot je, najbolj nedolžne žrtve pa so vedno otroci, ki so hkrati naš največji zaklad - naravno srčni in iskreni. Poskrbeti moramo, da zrastejo v srčne in iskrene odrasle. Upam, da je naša razstava en izmed neštetih drobnih korakov v prijaznejši svet, tako za otroke sveta, kot za vse nas. Kot ilustratorki pa so mi od nekdaj otroci, živali in narava največji navdih, zato se takšne in podobne teme ustvarjajo kar same.«

2bAjda Erznožnik, ki je na razstavi predstavila ekodetektive, junake iz knjižnih del, izdanih pri Energiji doma: »Super je delati stvari, v katerih vidiš smisel in veselje. Ta razstava predstavlja oboje, prav tako pa tudi organizacije ki jo podpirajo.«

Marta Bartolj, ki je na razstavi predstavila prav za razstavo pripravljene slike otrok različnih ras in v različnih življenjskih okoljih: »Velika sreča je, da lahko ustvarjam na področju, ki me zanima. Želim si, da bi imelo tako možnost še več ljudi. Naj bo ta razstavica navdih tako otrokom kot odraslim.«

O razstavi pa že prve objave: Govori.se, Energija doma ...

5
6