Lokalno veselje za globalno srečo!

Prvi odgovorni projekt Srečne hiše: Od Lizbone do Montreala in San Diega - z dobrim namenom

Dobiček od prodaje knjige trem bratom v rejništvu!


Pri Eko knjigi je izšla tretja reportažna knjiga Alenke Klopčič z naslovom Od Lizbone do Montreala in San Diega - z dobrim namenom, s katero podjetje in avtorica (ta je tudi lastnica Eko knjige) nadaljuje izdajo »odgovornih knjig«. Celoten dobiček od prodaje bo namenjen trem bratom, ki živijo v rejniški družini – za lažjo mobilnost. - Knjigo je brezplačno oblikovala Katja Gaspari Leben, z ilustracijami treh fantov pa jo je opremil večkrat nagrajeni Roman Peklaj.

Oglejte si tudi kratek video o reportažni knjigi!

Tudi ta knjiga – kot že prvi dve reportažni knjigi Alenke Klopčič - je namenjena malce »hitrejšim« popotnikom, neke vrste »poslovnim turistom«, med kakršne se avtorica šteje tudi sama. In če je v prvi knjigi opisala mesta in kraje med Samsom, zelenim biserom severa, in Bakujem, ki velja za pravcato naftno zibelko (VEČ), se je v drugi posvetila krajem od Londona, prestolnice kraljevine, ki domuje na zgodovinsko verjetno najpomembnejšem otoku na svetu, do ukrajinskega Černobila, ki je bil v osemdesetih še živahno, hitro razvijajoče se mesto, danes pa s sosednjim Pripjatom veljata za mesto duhov (VEČ). Sedaj pa se v svoji tretji reportažni knjigi posveča še tako oddaljenim mestom, kot so Lizbona, Oslo, Chester in Dublin pa Montreal, Boston, New York, sončni Hollywood in prijazni San Diego.

Tako kot v prvih dveh skuša avtorica tudi v tej reportažni knjigi prikazati znatne razlike med državami, ki pa predstavljajo del istega planeta. Razlike žal obstajajo, ugotavlja, vendar pa skuša obenem pokazati tudi, da lahko z malimi premiki in odločitvami prispevamo k uravnavanju tega svetovnega neskladja – v korist šibkejšim. Dobiček od prodaje te knjige bo avtorica zopet namenila v dobrodelne namene, tokrat konkretno trem domačim fantom, ki že večino svojega otroštva živijo v rejništvu. Na pobudo njihove socialne delavke jim bo dobiček namenila za nakup mopeda, s katerim bodo laže premagovali precej veliko razdaljo med domom in šolo.

Ne zamudite! Predstavitev reportažne knjige Od Lizbone do Montreala in San Diega – z dobrim namenom ob čajanki. Ob “sproščenem prigrizku” bomo predstavili knjigo z njeno dobrodelno noto za tri najstnike v rejništvu. Srečna hiša (stavba Avto Kveder), Obrtniška 1, Lukovica pri Domžalah, sobota, 31. januar 2015 ob 17.30. Povežimo prijetno branje z družbeno odgovornostjo!

Iz vsebine:

  • Ste vedeli, da je današnji Dubrovnik ime dobil po hrvaški besedi »dubrava«, ki pomeni hrastov gozd?
  • Ali veste, kaj povezuje italijanski Bolzano in francoski Grenoble? [Alpe!] Medtem ko je bil Bolzano »alpsko mesto leta 2009«, pa Grenoble slovi kot »alpska prestolnica« …
  • Vas zanima, katera je skromna prestolnica neskromne države in kako je videti arheološko in arhitekturno najbogatejše mestece na britanskem otoku?
  • Ali pa kako je videti konec tedna v najpopularnejšem britanskem obalnem mestu Brighton in kako divja je mladež v Dublinu, prestolnici Smaragdnega otoka, na praznik sv. Patrika?
  • In ali si lahko predstavljate, kaj navdihuje sanje prebivalcev svetovnega »alfa mesta« – New Yorka?
  • Da je Boston mesto, ki ima ogromno »prvih« – od prve javne knjižnice v ZDA, prve restavracije, v kateri je obedoval tudi John F. Kennedy, do najstarejše železnice v ZDA in prvega maratona?

Iz uvodnika: Aleksander, Maks in Klemen (imena so spremenjena) so prav posebni fantje, ki jim v otroštvu ni bilo prizaneseno, z izkupičkom od prodaje te knjige pa si bodo lahko pomagali pri »drobnih korakih« v prihodnost oziroma kar pri »prevoženih kilometrih«. Z njihovo socialno delavko, gospo Marto Tomec, ki je v Centru za socialno delo Domžale zadolžena za otroke v rejniških družinah in tako tudi za omenjene fante, sva se pri razmišljanju o tem, komu pomagati z izkupičkom pričujočega knjižnega projekta, strinjali, da so ti bratje več kot primerna izbira. Tudi zato, ker živijo kar nekaj kilometrov (tudi višinskih) od šole. Pot v šolo in iz nje bi jim tako olajšalo prevozno sredstvo, kot je moped. Vsi trije si želijo, takoj ko dopolnijo 16 let, opraviti izpit za motor, kar pa ni poceni, zato bo k temu pripomogel prav izkupiček od prodaje te knjige. Moped smo z enako mislečimi prijatelji in znanci za fante že kupili in jim ga bomo podarili, ko bo najstarejši med njimi – Aleksander – opravil izpit (predvidoma že v letu 2015). Ker gre za reportažno knjigo, pa je ta z njimi povezana tudi vsebinsko, saj predstavlja ducat reportaž (večinoma poslovnih) poti od Lizbone do Montreala in San Diega. In ker sta pogoj za potovanje mobilnost in seveda prevozno sredstvo, naj bo pozitivni izkupiček vseh teh poti v zadnjih dveh letih prav to – omogočitev hitrejše mobilnosti izbranim trem fantom.

Zakaj podpreti projekt? Ker bodo sredstva zagotovo v celoti prišla do tistih, ki jih v tem našem okolju najbolj potrebujejo. Ker nasploh ljudje vse prevečkrat gledamo le na lastno blagostanje in pozabljamo, da imamo na tem planetu dva popolnoma različna svetova – enega, kjer nam je vse dano, in drugega, kjer vsega manjka – vode, hrane in varnosti. Ker lahko prispevamo k temu, da postane ta planet bolj homogen in vsesplošno čudovit! Knjigo lahko naročite po ceni 15 EUR na #EM#696f646c447674626b676b63657e6f216378#EM# ali na #EM#757367676a6c75737e664a6e676265617a7875723a667f#EM#.

Izdaja pričujoče knjige je projekt Srečne hiše, ki je s svojimi aktivnostmi usmerjena v pomoč socialno ogroženim in otrokom v rejništvu. Več informacij o delovanju Srečne hiše in o tem, kako se lahko vključite v naše projekte pa na www.srecnahisa.si in #EM#696f646c447674626b676b63657e6f216378#EM#. Nosilec projekta Srečna hiša je podjetje Eko knjiga.

Nova knjiga Alenke Klopčič - tudi pobudnice projekta Srečna hiša - v medijih: Si21, Smrklja, Govori.se, Mojaleta.si ...