Lokalno veselje za globalno srečo!

Srečna hiša prispevala nagrade za mlade literarne in likovne upe Mlade Vilenice 2016

Na sončno soboto, 4. junija, je v krasni Lipici potekala podelitev nagrad mladim ustvarjalcem, ki so sodelovali v literarnem natečaju Mlada Vilenica 2016 z naslovom "Moje slovenščine", otroci pa so pisali v tisti različici slovenščine, ki jim je najbližja. Na podelitvi nagrad enajstim najboljšim je sodelovala tudi Srečna hiša, ki je zmagovalcem natečaja in pa tudi vsem prisotnim sodelujočim 'mladim upom' podelila tudi ekoknjige.


IMG 1908
Letošnja novost Mlade Vilenice je bil likovni natečaj, ki je literarnim delom dal še vizualno dodano vrednost. Mladi pesniki in pesnice in morebiti tudi bodoči ilustratorji in slikarji so tako na Mladi Vilenici 2016 za svoja dela o 'slovenščinah vseh vrst' prejeli posebna priznanja, naša Srečna hiša pa je vsakemu podarila še izvod ekoknjige – izbrane glede na starost 'mladega upa'.

IMG 1904

Tako so v ustvarjalne in radovedne male roke romali naši ekodetektivi pa Boe z otokov, Žabica Vanja je hotela postati miss barja, Nosorog Jani je hotel leteti, Črt in Lena, Volk Slavc in njegova družina, Smetko sredi gozda in Poredni veveriček Danček , starejši učenci in gimnazijci pa so prejeli dobrodelno reportažno knjigo Od Lizbone do Montreala in San Diega.

IMG 1924
Sami nagrajenci so poleg darilnih vrečk Srečne hiše, v katerih so lahko našli šolske potrebščine za nadaljnjo spodbudo ustvarjalnemu delu v šoli, prejeli še zadnjo slikanico pisateljice ekoknjig in ustanoviteljice Srečne hiše Alenke Žumbar Klopčič – Mišek in gospa Mara, po kateri so otroci iz pisateljičine vasi Krašnja pripravili tudi gledališko igro in jo dan prej, v petek, 3. junija, uprizorili tudi v Srečni hiši, ponovili pa jo bodo med drugim tudi ob zaključku bralne značke na šentviški Osnovni šoli Alojzija Šuštarja v ponedeljek, 6. junija.

Preberite tudi slikovit prispevek o ustvarjalnosti krašenjskih otrok, v katerem je tudi kratek video s predstave v krašenjski podružnični šoli, na Siol.net.

IMG 1935

No, na Mladi Vilenici pa je Srečna hiša sodelovala na povabilo naše ambasadorke in uspešne glasbenice Tinkare Kovač (Tinkaro smo prav pred kratkim gostili tudi v Srečni hiši, ko je popestrila vikend stoterici rejniških in socialno ogroženih otrok), ki je tudi predsednica Kulturnega društva Vilenica iz Sežane. Osrednji dogodek festivala Vilenica je vse od leta 1986 podelitev mednarodne literarne nagrade Vilenica, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje avtorjem iz Srednje Evrope za vrhunske dosežke na področju literarnega ustvarjanja in esejistike. Nagrajence izbere žirija Vilenice, svečana podelitev pa poteka v sugestivnem okolju kraške jame, ki je dala ime nagradi. Poleg velike nagrade Vilenica v okviru festivala podeljujejo tudi Kristal Vilenice, Mlada Vilenica pa je najmlajša izmed vileniških nagrad, ki je bila torej tokrat namenjena 'slovenščinam vseh vrst'.

Pablo Lourenzo Quatra, španski Italijan, ljubitelj manjšinskih jezikov, tudi slovenščine, je o slovenščini napisal:
Nekoč je za devetimi vodami in devetimi gorami živel jezik, ki mu pravijo slovenščina. Slovenščina je radodarna in slovenščina ve, da na svetu primanjkuje samoglasnikov in je zaradi tega dala večino drugim jezikom. (…) znamo izgovoriti besede, kot so: trg, vrt, rt, nahrbtnik in ministrstvo. Slovenščina je majhna, a slovenščina je pogumna. Zmogla je preživeti na ozemlju velikanov. Če je ta jezik zmogel preživeti med italijanščino, madžarščino, nemščino pa srbohrvaščino, je to razlog za praznovanje, saj nimajo jeziki vedno take sreče. (…) Slovenščina je okolju prijetna in ima rada živali, ima več kot tristo kosmatih medvedov. (…) In za konec, slovenščina je predvsem romantična in svobodna. Slovenščina ima posebno zvezo z vsakim govornikom in zna slepo najti razliko med mano in drugimi. Ima obliko ljubezni, ki jo imenuje dvojina in ki jo uporablja samo, ko je z mano ali s tabo. In če se zaradi tega ne počutiš posebnega, ne vem s čim se boš.V okviru letošnjega natečaja Mlada Vilenica so prejeli skupno približno dvesto pesmi in 40 likovnih del, v natečaju pa so sodelovali vzgojno-izobraževalni zavodi ne le iz Slovenije, ampak tudi iz Italije, Avstrije in celo Republike Srpske.

Posebno nagrado so podelili mentorici Mirjani Lazarević, OŠ Sveti Sava, Bijelina, Republika Srpska, BiH za skupinsko sodelovanje na Mladi Vilenici, vsi mladi avtorji: Teodor Vidaković, Nadežda Perković, Minja Drakul, Katarina Cacanović, Jovan Kokanović in Milka Bujanović so za natečaj prispevali izredno kakovostne pesmi.

Ajla Tursunović (7 let) z OŠ Dušana Bordona Semedela - Koper je prejela nagrado za pesem z naslovom ZATE, ki vsebuje drobno, a izredno prepričljivo ljubezensko izpoved, katere moč lahko bralec začuti tudi v slogu, in sicer ob posebni figuri stopnjevanja.

ZATE
Marjetice so zate,
objem je zate,
še bombonček ti dam,
srček ti narišem,
kolaček ti spečem
in v gore te popeljem.
Rada te imam.


Eric Renzi (11 let) s COŠ P. Tomažič, Trebče iz Trsta je prejel posebno nagrado za pesem z naslovom MUOJA DOMAČA ABECEDA, ki se na izviren način poigrava z jezikom in njegovim črkopisom, pri čemer v ospredje postavlja narečje.

Tomi Petek (19 let) z Gimnazije Ptuj je prejel posebno nagrado za pesem z naslovom NOVI DAN NAJ TE BESEDE VARJE, Lota Martinjak (13 let) z OŠ Brezovica Pri Ljubljani pa za pesem NAŠ JEZIK.

Nagrade so podelili tudi vrtčevskim otrokom in učencem prve triade. Tako je nagrajenka 16. Mlade Vilenice v kategoriji vrtec Miša Gregorič iz vrtca Nova Gorica, enota Ciciban za pesem »Mavrična Pesem«, nagrajenka v kategoriji prva triada osnovne šole pa Nejka Vratnik iz OŠ Brezovica pri Ljubljani za pesem »Malim so všeč«.

V kategoriji druga triada osnovne šole je nagrado prejela Ekaterina Mihajloska iz OŠ Mengeš za pesem »Dva jezika, dva svetova«, nagrajenec 16. Mlade Vilenice v kategoriji tretja triada osnovne šole pa je Aljaž Primožič iz OŠ Prebold za pesem »Ker človek ne sliši«.

Tudi v kategoriji srednja šola je šla nagrada ptujski gimnaziji, in sicer dijakinji Lari Ružič Povirk za pesem »Vznesena«, mala Miša Gregorič iz vrtca v Novi Gorici pa je poleg nagrade za pesem odnesla še nagrado za likovno delo 'Mavrična pesem'.

Prireditev sta s svojim nastopom obogatili tudi Otroška folklorna skupina Kamenčki z Vrtca Srečka Kosovela Sežana, na violino jih je spremljala 10-letna Brina Štembergar, in folklorna skupina Mularija z borjača.

V Srečni hiši smo ponosni, da so tako ekoknjigice z našim žigom odpotovale v čudovite bližnje dežele, kjer jih bodo prebirali bodoči mladi literati in likovniki.

IMG 1941
IMG 1900
IMG 1935
IMG 1913
IMG 1934
IMG 1949
IMG 1952
IMG 1920
IMG 1944