Lokalno veselje za globalno srečo!

Sto otroških slikanic Zvezi prijateljev mladine Domžale za socialno ogrožene otroke

Srečna hiša še pred uradno otvoritvijo začenja projekte usmerjene k spodbujanju lokalnega veselja za globalno srečo


Ob robu oktobrske predstavitve najnovejšega romana avtorice Mateje Kegel Kozlevčar z naslovom Hana, ki ruši tabuje ženskosti v modernem svetu, je v domžalski knjižnici potekala donacija, ki tudi uradno predstavlja začetek delovanja Srečne hiše v Lukovici. Avtorica in Alenka Žumbar Klopčič, pobudnica projekta Srečna hiša in prav tako avtorica številnih otroških slikanic, sta predstavnici Zveze prijateljev mladine (ZPM) Domžale izročili sto izvodov otroških knjig za male Domžalčane iz socialno ogroženih družin.

Predsednica ZPM Domžale Ema Škrjanc Ogorevc se je knjižne donacije iskreno razveselila in zbranim položila na srce, naj pomagajo tudi v okviru projekta botrstvo, saj v naši sredi živijo otroci, ki so žal prikrajšani tudi za osnovne potrebščine. Za podarjene knjige pa je dejala, da jih bodo v zvezi namenili skrbno izbranim otrokom, ki jih bodo tudi najbolj veseli.

Knjižna donacija, ki je potekala v sklopu aktivnosti Srečne hiše v Lukovici, kjer je tudi tradicionalno največ otrok v rejniških družinah, predstavlja eno izmed prvih aktivnosti te prav posebne ustanove, ki bo usmerjena v ustvarjanje lokalnega veselja za dosego globalne sreče.

Podelitev knjigic2
Srečna hiša bo zaživela sredi novembra in bo imela svojevrsten namen. Njen osnovni cilj bo zagotoviti otrokom prijazen prostor, ki bo z edinstveno igralnico – opremilo jo bo podjetje Hutko - in učnim prostorom ter učno pomočjo tako postal prvi tovrsten objekt v Sloveniji. Prostor bo pridobival sredstva potrebna za obratovanje od promocije in prodaje izdelkov mladih ustvarjalcev v namenski ART trgovinici z izdelki domačih ustvarjalcev in rokodelcev, pri čemer bo čisto od vsakega prodanega izdelka najmanj deset odstotkov zneska namenjenih v dobrodelne namene. Hiša bo široko odprta vsem mladim pa tudi manj mladim, ki se bodo želeli udeležiti različnih odgovornih dogodkov, kot so predstavitve knjig, Tashkine čajanke in podobno.

Namen Srečne hiše pa ni zgolj skrb za lokalno srečo. Srečna hiša bo povezovala lokalno z globalnim pod sloganom Lokalno veselje za globalno srečo. Projekti in dejavnosti Srečne hiše bodo segali iz lokalnega v globalno z vero, da se bo tudi lokalnemu povrnilo globalno. Prvi tovrstni projekt je Pisma sveta, kjer otroci iz lokalnega okolja pošiljajo pisma in različne likovne ali literarne izdelke drugim otrokom po svetu - začeli smo sodelovanje z otroci iz Gvineje Bissau, nadaljevali pa bomo s povezovanjem z ameriškimi šolami in vrtci (Ohio). To in še več pobudnica in podporniki Srečne hiše že izvajajo, pa četudi pred njeno uradno otvoritvijo. Tako so že organizirali nakup praznične hrane za socialno ogrožene družine na območju Domžal, donacije hrane zavetiščem za živali, zbiranje oblačil in igračk za varno hišo ter materinski dom in podobno (VEČ).

Odpiranje obzorij, povezovanje različnih svetov na skupnem planetu, pomoč pomoči potrebnim – vse to in še več obeta Srečna hiša, ki bo sredi novembra odprla svoje prostore v Lukovici pri Domžalah.