Lokalno veselje za globalno srečo!

V Srečni hiši o družinskih skrivnostih

»Družinske skrivnosti naj bi ščitile, a lahko tudi zelo bolijo. Vzdušje neznanega vpliva na oblikovanje identitete in na vedenje posameznika, imajo pa skrivnosti vedno tudi ceno, ki jo je enkrat treba plačati.«


IMG 0595
To so med drugim z zbranimi na današnjem predavanju o Trangeneracijskem prenosu in družinskih skrivnostih v Srečni hiši delile Ana Grah, Štefanija Dujc Jaksetič, Maja Jesenko in Taja Tatjana Berk iz Družinskega zavoda Metulj.

IMG 0584
Po tem ko so uvodoma prebrale zgodbico o punčki in velikanu, ki je bil njen oče, ki se ga je bala, nehote pa je kasneje tudi sama postala »velikanka« svojemu sinku, so prikazale, kako se – hote in nehote – travme neke generacije lahko prenašajo po drevesnem deblu na potomce pa četudi ti za same travme ali njihove vzroke nikoli niso zares izvedeli.

IMG 0586
»Otroci, kjer so starši molčali, so (travmo) čutili enako kot njihovi starši,« je med drugim povedala Maja Jesenko in povedala, da do prenosa družinskih skrivnosti pravzaprav pride povsem nezavedno.

IMG 0588
Da so lahko duševne bolečine močnejše od telesnih, pa je poudarila Štefanija Dujc Jaksetič, ki je sicer predstavila genogram in transgeneracijski prenos, pri tem pa dodala, da je lahko psihična bolezen pritisk družine skozi več generacij.

IMG 0591
Terapevtke, s Tajo Tatjano Berk na čelu, so po predavanju odgovarjale tudi na številna vprašanja, ki jih kar ni zmanjkalo, zato smo se v Srečni hiši domenili, da bomo takšna srečanja ob čaju, v sodelovanju z Družinskim zavodom Metulj, še ponovili.

Ker ima vsaka družina skrivnosti. Drobne, nedolžne, temne …