Lokalno veselje za globalno srečo!

V Srečni hiši z domačimi ustvarjalci in znanimi Slovenci energično zakorakali v ustvarjalno poletje

V Srečni hiši smo se ta vikend poslovili od tega šolskega leta in pozdravili poletje, ki bo za otroke z lukovškega območja še posebej energično in ustvarjalno. Na festivalčku smo se namreč ne le naučili izdelovanja sladkih kakavovih kroglic, super kred v obliki dinozavrov in rožic, sajenja slastnih jagodk in izdelovanja pravcatih škratkov, pletenja lesenih košaric pa risanja pod vodstvom priznane ilustratorke, ampak smo pridobili tudi energijo za ustvarjanje in tudi rekreiranje neposredno od velikih domačih imen, kot so Tinkara Kovač, Urška Majdič, Mitja Petkovšek in Mojca Rode ter članice ansambla Skrivnost, ki nas aktivno potegnili v svoj ritem glasbenega in športnega udejstvovanja.


DSC 0003
Srečna hiša v Lukovici, ki je svoja vrata odprla komaj novembra lani, aktivno uresničuje svoje poslanstvo usmerjeno v ustvarjanje lokalnega veselja za dosego globalne sreče. Otrokom nudimo prijazen igralni prostor, kjer se ti lahko zabavajo, kakovostno in aktivno preživljajo prosti čas in dobijo brezplačno učno pomoč, in to v kreativnem učnem prostoru polnem kartonastega pohištva ter vselej obogatenem z aktualnimi razstavami, ki še dodatno krepijo slogan Srečne hiše – Lokalno veselje za globalno srečo.

DSC 0128
Njeno delovanje podpirajo tudi številni znani Slovenci, ki so tokrat priskočili na pomoč pri izvedbi programa prvega poletnega festivalčka Srečne hiše. Otroci so tako uživali v prijetni družbi znanih glasbenic in uspešnih športnikov, ki jih plemeniti tudi veliko srce.

DSC 0032
Tinkara Kovač
je tako otrokom predstavila poklic glasbenika in – še pomembneje – široko ekipo, ki mora stati za vsakim uspešnim glasbenikom, nato pa jim je tudi zapela, otroci pa so ji v zahvalo še sami spesnili svoje verze na temo Sonca. Tinkara je obljubila, da bo pesem v kratkem uglasbila in otrokom posvetila himno, ki jih bo še dolgo spominjala na skupno druženje.
DSC 0122
Urška Majdič
je male obiskovalce navdušila nad ustvarjanjem ob glasbi – raziskovali so različna glasbena vzdušja in jih ob glasbi poskušali preliti na papir. Mlade in energične članice ansambla Skrivnost, ki vse več nastopa tudi v sosednji Avstriji, pa so naravnost navdušile in napojile z neizmerno energijo ne le male, ampak tudi odrasle obiskovalce Poletnega festivalčka. Vsi skupaj pa so v soboto zvečer prisluhnili tudi družinskemu potopisu s potovanja po Kostariki, ki ga je slikovito predstavila družina Kramar z Vranskega.

DSC 0072

Za aktivno zabavo pa sta zadnji dan festivalčka poskrbela še ambasadorja Srečne hiše, uspešna in znana športnika Mitja Petkovšek in Mojca Rode, ki sta mladim približala prvine gimnastike, v kateri so se z veseljem preizkusili tudi sami.

DSC 0086


Na Poletnem festivalčku, kjer so otroci ustvarjali tudi pod vodstvom mladih domačih ustvarjalcev, od Blaža Križnarja, ki izdeluje čudovite in tudi petične lesene izdelke, Jerneje Pavček, ki pod okriljem svojih blagovnih znamk Zeleni prstki in Vilinski prah, otrokom približuje svet domačega vrta in izdelovanje škratkov in punčk, do Zale in Špele iz Hiškarije, ki izdelujeta krede različnih figuric in skrbita, da ne pozabljamo na igre naše mladosti (ristanc, gumitvist), in uspešne ilustratorke Ajde Erznožnik, ki je poskrbela za še eno – s poletjem navdahnjeno – stensko slikarijo. Spoznali so tudi terapevtske kužke Tačke pomagačke in v družbi animatorjev Srečne hiše iskali čisto pravi skriti zaklad.

DSC 0014
Na festivalčku, ki je bil seveda brezplačen, smo zbirali tudi živila za Anino zvezdico in finančna sredstva za društvo Petka za nasmeh, ki plačuje malico in kosilo socialno ogroženim šolarčkom. V okviru festivalčka smo podelili tudi čisto nov moped trem najstnikom, bratcem, ki že večino otroštva bivajo v rejniški družini, njihova socialna delavka pa je Srečni hiši predlagala tovrstno pomoč, da bodo bratje lažje premagovali večkilometrsko vsakodnevno pot do šole.

DSC 0152DSC 0041
S tem se je Srečna hiša, ki je samo letos ponudila okrog sto ur brezplačne pomoči in podelila neprešteto škatel z živili, šolskimi potrebščinami, oblačili in računalniki, simbolno poslovila od tega šolskega leta. Se vidimo zopet jeseni!

O našem Poletnem festivalčku pa so pisali tudi portali Bansi.si, MojaObčina.si, Govori.se in Energija doma.

DSC 0183

DSC 0048
DSC 0125
DSC 0020
DSC 0088

DSC 0062
DSC 0203

DSC 0206
DSC 0018

DSC 0017