Lokalno veselje za globalno srečo!

Veseli januar v Srečni hiši: Čajanka s pisateljico Irmo Jančar in smeh s Pižamo

V soboto, 24. januarja, ob čajanki z otroško pisateljico Irmo Jančar predstavili njenih novih Deset ekozgodbic za lahko noč in odprli novo razstavo ilustracij »za dober namen«. Zadnjo soboto v mesecu bo zapolnilo druženje z Boštjanom Gorencem – Pižamo ob zabavni predstavitvi njegovega prevoda super mladinskega romana Čudo – romana, ki že domala od izida zaseda mesto najbolj branih knjig v ZDA, sedaj pa bo prvič predstavljen tudi pri nas, in to prav v Srečni hiši!


Deset ekozgodbic za lahko noc mali
Sobote v Srečni hiši zapolnjujejo kulturna druženja ob knjigi in čaju. Tako smo minuli vikend uživali v čajanki z otroško pisateljico Irmo Jančar, ki je malim in velikim gostom – ti so do zadnjega kotička zapolnili naš učni prostor – na zelo topel način predstavila vseh deset ekozgodbic in skoznje vsem skupaj približala nujo skrbi ne le za okolje, ampak tudi za družbo. »Ker smo v resnici vsi enaki, ne glede na našo raso in podobo,« je med drugim poudarila Jančarjeva, ki je sicer začela ekološke teme s svojimi učenci odpirati že pred desetletji, ko je še poučevala na osnovni šoli v Pirničah pod Šmarno goro.

Cudo
Prav o zunanji podobi pa bo tekla beseda v soboto, 31. januarja, ko se bomo družili z Boštjanom Gorencem – Pižamo, ki je pred kratkim prevedel mladinski roman Čudo – roman, ki je že dve leti trdno zasidran čisto na vrhu lestvice mladinskih uspešnic New York Timesa in je prejemnik številnih nagrad za kakovostno mladinsko literaturo, sedaj pa je končno dostopen tudi v slovenščini.

Roman, ki ga je pri nas izdala založba Ocean, govori o dečku Augustu Pullmanu, ki se je rodil s hudo deformacijo obraza in do desetega leta ni hodil v šolo, ampak je imel zaradi številnih zahtevnih operacij in dolgotrajnih okrevanj pouk doma. Z vstopom v peti razred osnovne šole pa je zdaj njegova edina želja, da bi ga sošolci imeli za običajnega. Toda novi sošolci ne morejo prezreti njegovega nenavadnega obraza. August, ki izredno duhovito pripoveduje o sebi, svoji družini in svetu, ki ga obdaja, na kratko o sebi pravi: »Ne bom opisoval, kakšen sem na pogled. Najbrž je huje od vsega, kar si sploh lahko zamislite.«

Knjiga za najstnike, ki pa jo morajo obvezno prebrati tudi vsi odrasli, pravijo pri založbi Ocean, prevajalec Boštjan Gorenc – Pižama pa dodaja, da je knjiga naravnost carska. Prepričajte se na čajanki z nami v soboto, 31. januarja, ob 17.30! Na njej bomo z izvodom romana Čudo razveselili enega obiskovalca.

Od Lizbone do Montreala in San Diega   z dobrim na
Druženju s Pižamo bo sledila še slikovita in jedrnata predstavitev reportažne knjige Od Lizbone do Montreala in San Diega – z dobrim namenom. Z dobrim namenom pa zato, ker bo celoten izkupiček od prodaje knjige namenjen trem mladostnikom v rejništvu, katerim bomo na pobudo njihove socialne delavke kupili moped, najstarejšemu pa omogočili tudi opravljanje izpita zanj. S tem bomo trem bratom olajšali vsakodnevno premagovanje precej velike razdalje med šolo in domom. Vabljeni, ker razumete in podpirate odgovorne knjige.

Se vidimo torej v soboto, 31. januarja, ob 17.30 v Srečni hiši. Skupaj bomo do predvidoma 19.00, ves čas pa se bodo lahko vaši najmlajši igrali in zabavali v naši edinstveni igralnici in v družbi članic Srečne hiše. Se veselimo čajčkanja z vami!

Ne zamudite dogajanja v Srečni hiši tudi v februarju! VEČ

O našem dogajanju pa tudi na spletnih portalih: Govori.se, Mojaleta.si, Si21, Bansi ...

Utrinki s predstavitve otroške slikanice Deset ekozgodbic za lahko noč avtorice Irme Jančar

DSC 0045
DSC 0040
DSC 0042
DSC 0033
DSC 0026
DSC 0063
DSC 0066
DSC 0074
DSC 0075